Brza narudžba
Košarica 0 kom
Neodoljivo, starinski, tradicionalno i finooo!

Orahnjača i makovnjača bez glutena

Datum objave: 10.01.2019.
Komentiraj
Vrijeme pripreme > 45 min Vrsta jela Slatko jelo

Taj miris i okus nas vraća natrag u djetinjstvo... u kuhinju naših baka...

Priprema:

TIJESTO

  • Kvasac izmrviti u posudicu, dodati malo šećera i mlake vode ili mlijeka te mješavinu ostaviti da se gore stvori pjena i da se kvasac aktivira, ako slučajno vidite da kvasac ne reagira napravite ponovo sa novim, najbolje je da su svi sastojci sobne temperature.
  • Kada se kvasac aktivirao dodati mu preostale sastojke i umijesiti tijesto te ga ostaviti na toplom, pokrivenog vlažnom kuhinjskom krpom dok se volumen ne udvostruči.
  • Za vrijeme dok se tijesto diže napraviti fil (niže naveden postupak).
  • Kada je tijesto dignuto podijeliti ga na tri dijela te ga razavaljati na krpi ili papiru za pečenje kako bismo ga kasnije lakše mogli zarolati, premazati pekmezom od marelica za fil od oraha i pekmezom od šljiva za fil od maka (po želji i potrebi) te gore ravnomjerno rasporediti fil i zarolati te premjestiti u lim za pečenje.
  • Peći na 180 stupnjeva oko 45 min dok ne porumeni.
  • Ovaj kolač može stajati do 4 dana i sve je mekši i sočniji.

Napomena: Od navedenih sastojaka za tijesto dobiju se tri štruce, računajte da za svaku treba 250 g brašna pa ako želite 2 štruce smanjite prema tome i sastojke.

FIL OD ORAHA

  • Pomiješati oraha, vanili šećer, šećer i mlijeko, onoliko koliko je potrebno da fil bude srednje mekan jer ne smije biti tekuće, rum, umjesto šećera možete staviti med i malo cimeta.
  • Sve sastojke promiješamo i preliti vrućim mlijekom.

FIL OD MAKA

  • Pomiješati mak, šećer, rum, malo cimeta i pekmez u slučaju da ga želite dodati.
  • Sve sastojke preliti sa vrućim mlijekom, također paziti da ne bude pre tekuće.

 

Komentari

Sastojci

Za tijesto:

750 g bezglutenskog brašna

100 g šećera

prstohvat  soli, 3 žlice ulja 

oko 500 ml mlijeka

1 vanili šećer

1 cijelo jaje

4 žumanjka

1,5 kvasca svježeg

Za fil od oraha:

 250 g oraha po štruci

vanili šećer

4 žlice šećera 

3 dcl mlijeka, onoliko koliko je potrebno da fil bude srednje mekan jer ne smije biti tekuće,

malo ruma 

umjesto šećera možete staviti med i malo cimeta

Za fil od maka:

200 g maka po štruci

2 žlice šećera

malo ruma, malo cimeta, može i žlica pekmeza npr. od šljiva, naravno sve po želji

1,5 dcl vrućeg mlijeka

Newsletter
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Sendgrid

Google analytics