Neodoljivo, starinski, tradicionalno i finooo!
Orahnjača i makovnjača bez glutena
Datum objave: 10.01.2019.
Komentari
(0)
Komentiraj
Vrijeme pripreme > 45 min
Vrsta jela Slatko jelo
Taj miris i okus nas vraća natrag u djetinjstvo... u kuhinju naših baka...
Priprema:
TIJESTO
- Kvasac izmrviti u posudicu, dodati malo šećera i mlake vode ili mlijeka te mješavinu ostaviti da se gore stvori pjena i da se kvasac aktivira, ako slučajno vidite da kvasac ne reagira napravite ponovo sa novim, najbolje je da su svi sastojci sobne temperature.
- Kada se kvasac aktivirao dodati mu preostale sastojke i umijesiti tijesto te ga ostaviti na toplom, pokrivenog vlažnom kuhinjskom krpom dok se volumen ne udvostruči.
- Za vrijeme dok se tijesto diže napraviti fil (niže naveden postupak).
- Kada je tijesto dignuto podijeliti ga na tri dijela te ga razavaljati na krpi ili papiru za pečenje kako bismo ga kasnije lakše mogli zarolati, premazati pekmezom od marelica za fil od oraha i pekmezom od šljiva za fil od maka (po želji i potrebi) te gore ravnomjerno rasporediti fil i zarolati te premjestiti u lim za pečenje.
- Peći na 180 stupnjeva oko 45 min dok ne porumeni.
- Ovaj kolač može stajati do 4 dana i sve je mekši i sočniji.
Napomena: Od navedenih sastojaka za tijesto dobiju se tri štruce, računajte da za svaku treba 250 g brašna pa ako želite 2 štruce smanjite prema tome i sastojke.
FIL OD ORAHA
- Pomiješati oraha, vanili šećer, šećer i mlijeko, onoliko koliko je potrebno da fil bude srednje mekan jer ne smije biti tekuće, rum, umjesto šećera možete staviti med i malo cimeta.
- Sve sastojke promiješamo i preliti vrućim mlijekom.
FIL OD MAKA
- Pomiješati mak, šećer, rum, malo cimeta i pekmez u slučaju da ga želite dodati.
- Sve sastojke preliti sa vrućim mlijekom, također paziti da ne bude pre tekuće.