
Ovaj starinski kolač jednostavno je neizostavan dio kuhinje.
Zlevanka s makom
Datum objave: 23.08.2019.
Komentari
(0)
Komentiraj
Vrijeme pripreme 15 - 45 min
Vrsta jela Slatko jelo

Priprema:
- Pjenasto umutimo jaja sa šećerom (da smjesa duplo naraste), te umiješamo mokre sastojke, jogurt, vrhnje i ulje.
- Zatim dodajemo brašna i prašak za pecivo te sjedinimo smjesu.
- Polovicu smjese ulijemo u protvan i stavimo u pećnicu na 180 stupnjeva na 10 do 15 minuta.
Fil:
- Naribamo jabuke i pustimo da malo odstoje te ih malo ocijedimo rukama.
- Mlijeko stavimo da zakipi i u njega usipamo mak pomiješan sa šećerom.
- Kad nam se kolač ispekao do pola (znači tih 10 minuta) izvadimo ga iz pećnice, na vrući stavljamo jabuke i ravnomjerno ih rasporedimo.
- Sad na jabuke stavljamo nadjev od maka, poravnamo te ulijemo preostalu smjesu tijesta.
- Smjesa koja je stajala i čekala da ju ulijemo na kraju može se malo zgusnuti jer bezglutensko brašno jako upija tekućinu i bubri pa u tom slučaju prije ulijevanja u protvan samo dodamo malo mlijeka i promiješamo.
- Sve zajedno pečemo još pola sata na 180 stupnjeva.
- Veličina protvana za ove mjere odprilike je 38 x 22 cm .