Fantastičan spoj!
Pletenica s makom i orasima
Datum objave: 16.12.2022.
Komentari
(0)
Komentiraj
Vrijeme pripreme > 45 min
Vrsta jela Slatko jelo
Svi obožavamo bakino dizano tijesto s orasima ili makom, zar ne!?
Isprobaj naš recept u kojem smo spojili oba okusa i otkrij fantastičan recept idealan za popodnevni čaj ili tijekom blagdana.
- Prvo pripremimo kvasac. Toplo mlijeko, kvasac i šećer pomiješamo i ostavimo 10 minuta da se kvasac digne.
- Sada radimo tijesto: Pomiješamo suhe sastojke (glatko brašno, šećer, vanilin šećer, prstohvat soli) te u njih dodamo mokre (kvasac, otopljeni maslac, žumanjke i toplo mlijeko). Umijesimo i ostavimo sastrane 60 minuta.
- Ugrijemo mlijeko i istućemo bjelanjke u snijeg (zasebno za svaki nadjev).
- Nadjev: U jednoj posudi pomiješamo mak, šećer i vanilin šećer, a u drugoj posudi mljeveni orah, šećer i vanilin šećer. U svaku posudu dodamo vruće mlijeko i snijeg od bjelanjka te promiješamo obje smjese.
- Podijelimo tijesto na dva jednaka dijela. Razvaljamo tijesto i nadjenemo smjesom od maka. Zarolamo. Isto napravimo i sa smjesom od oraha.
- Dvije rolade isprepletemo tako da dobimo pletenicu te ostavimo oko 20-ak minuta sastrane.
- Pletenicu stavimo na papir za pečenje, zarežemo ju na par strana te premažemo jajetom. Pečemo na 180 stupnjeva 30-40 minuta.