Brza narudžba
Košarica 0 kom
Idealno za hladne dane!

Japrak s heljdom

Datum objave: 03.12.2020.
Komentiraj
Vrijeme pripreme 15 - 45 min Vrsta jela Slano jelo

Da biste napravili japrak potrebna vam je raštika koja je najslađa kad ju dohvate prvi mrazevi i kroz zimu.  Ovaj izvor dragocjenih nutrijenata zaista je šteta izostaviti iz prehrane.

Naš japrak nešto je drugačiji od tradicionalnog jer smo umjesto riže koristili heljdu.

Rezultat je ukusno i , aromatično i zdravo jelo koje naš organizam obogaćuje vitaminima , mineralima i antioksidantima, idealno za hladne dane .

  • Prvo operemo listove raštike, odstranimo nožićem zadebljalu peteljku  i stavimo ih u posudu u vrelu vodu da prokuhaju oko 2 minute.
  • Ocijedimo  i ostavimo ih da se ohlade.
  • Sada slažemo smjesu za nadjev.
  • U posudu stavimo mljeveno meso, dodamo jaja, heljdu i sve željene začine te dobro kuhačom izradimo sve zajedno u lijepu masu , bilo bi najbolje rukama kako bi nam začini bili ravnomjerno raspoređeni.
  • Uzimamo list raštike, stavljamo gore potrebnu količinu mesa i zarolamo sarmicu.
  • Tako sve dok ne potrošimo napravljenu smjesu.
  • Ispast će vam od prilike oko 12 srednjih zamotuljaka.
  • Sarmice poslažemo u keramički pekač, po želji dodamo i malo dimljene slanine.
  • U litru vode razmutimo sol i malu žličicu  mljevene dimljene, crvene paprike  te prelijemo naše sarmice u posudi toliko da su pokrivene.
  • Tijekom kuhanja one će upiti vodu pa po potrebi možemo dodavati još.
  • Stavljamo u zagrijanu pećnicu da se krčka oko sat vremena.
  • Količina tekućine ovisi o vašem ukusu , možete je dodati i više.
  • Ovo jelo također možete spraviti i u posudi na štednjaku ako ne želite koristiti pećnicu.  
  • Uz japrak se dobro slaže kiselo vrhnje ili recimo krumpir za prilog.

Nadamo se da ćete isprobati i javiti dojmove.

Komentari

Sastojci

900 g mljevenog junećeg mesa

140 g heljde

2 jaja

Himalajska sol, papar, slatka mljevena crvena paprika,

mješavina sušenih začina, ganule češnjaka,  malo kajenskog papra

Listovi raštike

Voda

Održimo zdravu vezu
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu