
Idealno za hladne dane!
Japrak s heljdom
Datum objave: 03.12.2020.
Komentari
(0)
Komentiraj
Vrijeme pripreme 15 - 45 min
Vrsta jela Slano jelo

Da biste napravili japrak potrebna vam je raštika koja je najslađa kad ju dohvate prvi mrazevi i kroz zimu. Ovaj izvor dragocjenih nutrijenata zaista je šteta izostaviti iz prehrane.
Naš japrak nešto je drugačiji od tradicionalnog jer smo umjesto riže koristili heljdu.
Rezultat je ukusno i , aromatično i zdravo jelo koje naš organizam obogaćuje vitaminima , mineralima i antioksidantima, idealno za hladne dane .
- Prvo operemo listove raštike, odstranimo nožićem zadebljalu peteljku i stavimo ih u posudu u vrelu vodu da prokuhaju oko 2 minute.
- Ocijedimo i ostavimo ih da se ohlade.
- Sada slažemo smjesu za nadjev.
- U posudu stavimo mljeveno meso, dodamo jaja, heljdu i sve željene začine te dobro kuhačom izradimo sve zajedno u lijepu masu , bilo bi najbolje rukama kako bi nam začini bili ravnomjerno raspoređeni.
- Uzimamo list raštike, stavljamo gore potrebnu količinu mesa i zarolamo sarmicu.
- Tako sve dok ne potrošimo napravljenu smjesu.
- Ispast će vam od prilike oko 12 srednjih zamotuljaka.
- Sarmice poslažemo u keramički pekač, po želji dodamo i malo dimljene slanine.
- U litru vode razmutimo sol i malu žličicu mljevene dimljene, crvene paprike te prelijemo naše sarmice u posudi toliko da su pokrivene.
- Tijekom kuhanja one će upiti vodu pa po potrebi možemo dodavati još.
- Stavljamo u zagrijanu pećnicu da se krčka oko sat vremena.
- Količina tekućine ovisi o vašem ukusu , možete je dodati i više.
- Ovo jelo također možete spraviti i u posudi na štednjaku ako ne želite koristiti pećnicu.
- Uz japrak se dobro slaže kiselo vrhnje ili recimo krumpir za prilog.
Nadamo se da ćete isprobati i javiti dojmove.