
Vrijedi mu dati šansu!
Okruglice u umaku od rajčice
Datum objave: 06.11.2019.
Komentari
(0)
Komentiraj
Vrijeme pripreme 15 - 45 min
Vrsta jela Slano jelo

Nudimo vam varijantu bez mesa i bez jaja, no okusom nimalo ne zaostaju čak naprotiv.
Osim što je ovo jelo vegansko pogodno je također za osobe koje ne smiju konzumirati jaja ili meso.
Priprema:
- Grah namočimo preko noći, te ga skuhamo, ocijedimo i pustimo da se ohladi.
- Dobit ćemo masu od otprilike oko 500 g kuhanog graha.
- U mlincu sameljemo sjemenke lana i dodamo im vodu te ostavimo da stoji 10 minuta.
- To će nam poslužiti kao vezivo i zamjena za jaja.
- U blender stavljamo zobene pahuljice i usitnimo ih te dodamo grah, lanenu smjesu, sitno narezano peršinovo lišće te sve ostale sastojke i začine.
- Prehrambeni kvasac će dati fini sirasti okus ali možemo ga i izostaviti.
- Lagano miksamo, ne previše, ovo čak možemo napraviti i sa vilicom.
- Smjesu isipamo iz blendera i lagano rukama doradimo.
- Sada pravimo okruglice i stavljamo ih u lim na papir za pečenje, pečemo 20 minuta na 180 stupnjeva. Dobit ćemo oko 20 okruglica.
- Dok se one peku radimo umak.
- Luk narežemo na sitno i popržimo do zlatne boje, dodamo češnjak tek toliko da nam zamiriši i odmah ulijemo rajčicu.
- Pustimo da krčka, dodamo začine sve osim bosiljka.
- Sada su već i okruglice gotove te ih stavljamo u umak, dolijemo tekućine ako želimo više umaka i pustimo da se lagano kuha još oko 15 minuta.
- Pred sam kraj dodamo bosiljak i naše jelo je gotovo.
- Ove aromatične okruglice možemo servirati uz tjesteninu, rižu, pire krumpir itd.