Brza narudžba
0 kom
Prava vitalna energija na vašem tanjuru

Proklijala leća

Datum objave: 20.03.2020.
Komentiraj
Vrijeme pripreme < 15 min Vrsta jela Slano jelo

Ako ste se ikada pitali kako naklijati leću  tj. dobiti klice od leće kod kuće možemo vam reći da je zaista lako i da se definitivno vrijedi potruditi za fenomenalan rezultat koji ćemo dobiti bez nekog posebnog napora i ulaganja.

Lećine klice imaju jako dobar okus, zemljani blago papreni koji se super kombinira sa svježim zelenilom, rajčicama, začinskim biljem, orašastim plodovima itd.

Naklijavanjem leće ili drugih mahunarki činimo ih probavljivijima i također povećavamo njihova hranjiva svojstva, posebno vitamina B i C.

Priprema:

  • Željenu količinu leće potopimo u vodi preko noći, sljedeće jutro leću ocijedimo, isperemo i stavimo u staklenke da proklije.
  • Postoji nekoliko tehnika, ali ono što je važno je da sjemenke ne budu stalno potopljene u vodi jer trebaju imati cirkulaciju zraka. Što se tiče svijetla i sunca nije potrebno jer sjeme klija u zemlji u mraku pa tako o tome ne morate voditi brigu. Optimalna temperatura je sobna između 19 i 21 stupanj.
  • Staklenku pokrijemo gazom i okrenemo naopačke ali pod koso tako da višak vode može izaći i da ima dovoljno zraka. Kada bi sjemenke bile u previše vode razvila bi se plijesan, one moraju biti samo vlažne. Ako se to ipak slučajno dogodi obavezno ih bacite.
  • Svaki dan jednom isperemo sadržaj staklenke, ocijedimo preko gaze i stavimo u prvobitan položaj.
  • Nakon 24 sata vidjet ćete da se počinju oblikovati mali repovi, nakon otprilike 2 dana leća će imati lijepe repove i utrostručiti svoju količinu.
  • Ostavite ih još jedan dan i bit će idealne. Taj zadnji dan možete ih staviti na svijetlo kod prozora ako želite da im se razviju prva dva mala listića. Veličina klice ovisi o vašoj želji.
  • Za ovaj cjelokupni proces potrebno je 4 dana.
  • Nakon što klice postignu idealnu veličinu spremite ih u posudice i držite u hladnjaku do tjedan dana.
  • Možete ih konzumirati sirove što je i najpoželjnije ili ih malo termički obraditi ali time gubite nutritivna svojstva i to je nepoželjno i nepotrebno.
  • Upustite se u ovu avanturu i sigurno ćete biti zadovoljni kada vidite kako ste svojim trudom i sami sebi i svojoj obitelji uzgojili ovako zdravu, hranjivu i finu namirnicu.
Komentari
Newsletter
Prijavom ostvaruješ 10% popusta na prvu narudžbu
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Maps

Sendgrid

Live Chat

Facebook Messenger (like page)

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo Vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića može doći i do prijenosta podataka u treće zemlje

Google Tag Manager

Google Analytics

Google Ecommerce

Facebok Pixel

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Kolačići društvenih mreža i marketinški kolačići se koriste u svrhu reklamiranja i prilagođavanja sadržaja korisniku. Koriste se i za ograničavanje oglasa. Moramo Vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića može doći i do prijenosta podataka u treće zemlje.