
Prava vitalna energija na vašem tanjuru
Proklijala leća
Datum objave: 20.03.2020.
Komentari
(0)
Komentiraj
Vrijeme pripreme < 15 min
Vrsta jela Slano jelo

Ako ste se ikada pitali kako naklijati leću tj. dobiti klice od leće kod kuće možemo vam reći da je zaista lako i da se definitivno vrijedi potruditi za fenomenalan rezultat koji ćemo dobiti bez nekog posebnog napora i ulaganja.
Lećine klice imaju jako dobar okus, zemljani blago papreni koji se super kombinira sa svježim zelenilom, rajčicama, začinskim biljem, orašastim plodovima itd.
Naklijavanjem leće ili drugih mahunarki činimo ih probavljivijima i također povećavamo njihova hranjiva svojstva, posebno vitamina B i C.
Priprema:
- Željenu količinu leće potopimo u vodi preko noći, sljedeće jutro leću ocijedimo, isperemo i stavimo u staklenke da proklije.
- Postoji nekoliko tehnika ali ono što je važno je da sjemenke ne budu stalno potopljene u vodi jer trebaju imati cirkulaciju zraka. Što se tiče svijetla i sunca nije potrebno jer sjeme klija u zemlji u mraku pa tako o tome ne morate voditi brigu. Optimalna temperatura je sobna između 19 i 21 stupanj.
- Staklenku pokrijemo gazom i okrenemo naopačke ali pod koso tako da višak vode može izaći i da ima dovoljno zraka. Kada bi sjemenke bile u previše vode razvila bi se plijesan, one moraju biti samo vlažne. Ako se to ipak slučajno dogodi obavezno ih bacite.
- Svaki dan jednom isperemo sadržaj staklenke, ocijedimo preko gaze i stavimo u prvobitan položaj.
- Nakon 24 sata vidjet ćete da se počinju oblikovati mali repovi, nakon otprilike 2 dana leća će imati lijepe repove i utrostručiti svoju količinu.
- Ostavite ih još jedan dan i bit će idealne. Taj zadnji dan možete ih staviti na svijetlo kod prozora ako želite da im se razviju prva dva mala listića. Veličina klice ovisi o vašoj želji.
- Za ovaj cjelokupni proces potrebno je 4 dana.
- Nakon što klice postignu idealnu veličinu spremite ih u posudice i držite u hladnjaku do tjedan dana.
- Možete ih konzumirati sirove što je i najpoželjnije ili ih malo termički obraditi ali time gubite nutritivna svojstva i to je nepoželjno i nepotrebno.
- Upustite se u ovu avanturu i sigurno ćete biti zadovoljni kada vidite kako ste svojim trudom i sami sebi i svojoj obitelji uzgojili ovako zdravu, hranjivu i finu namirnicu.